Ligging
De bibliotheek is gelegen in het stadscentrum op de Grote Markt 20.
Bereikbaarheid
De bibliotheek is ook zeer makkelijk bereikbaar. Wij bevinden ons net voor het NMBS-station met een bushalte in de onmiddellijke omgeving. De wagen kan je gratis parkeren op de parkeerplaats vlakbij het oudere goederenstation.
Tarieven en inschrijvingsmodaliteiten
Lidgeld
Vanaf 18 jaar: 5 euro per jaar
Alle materialen kunnen op basis van de inschrijving gratis ontleend worden
Te laat ?: 0,10 euro per item per dag
Reservatie: 0,60 euro
Herinneringsbrief: 1 euro (brief)/gratis (mail)
Schade of verlies: kostprijs materiaal
Materiaal aanvragen uit een andere bibliotheek: 3 euro
Bij verlies van pasje: 2,50 euro
Versturen van een fax binnenland: 0,50 euro
Versturen van een fax buitenland: 1 euro
Versturen e-mail: 0,50 euro
Printen: 0,10 euro per blad
Kopies Zwart-wit: 0,10/A4 0,20/A3
Kopies Kleur: 0,20/A4 0,40/A3
Bij het versturen van een derde en laatste maning wordt 16 euro administratieve kost in rekening gebracht.
Houders Vrijetijdspas betalen steeds de helft van de gevraagde prijzen, met uitzondering van het te-laat-geld, waarop het normale tarief van toepassing is.
Inschrijven kan op basis van een bibliotheekpas door ons verstrekt, een pasje van een andere Midwestbibliotheek reeds in bezit of de identiteitskaart.
Nieuwe bewoners krijgen op vertoon van hun bon in de welkomstbundel een jaar gratis lidmaatschap voor 2 personen.
De bibliotheek maakt deel uit van het samenwerkingsverband Midwest. Dit betekent dat je met je pas of id-card voortaan in 14 gemeenten van het verband (Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Staden, Tielt, Wielsbeke, Wingene en Lichtervelde) terecht kan en je maar 1 keer het inschrijvingsgeld van 5 euro hoeft te betalen.
Vanaf 1 mei 2022 kan je ook online lid worden van de bib of je inschrijving online hernieuwen. Als lid hoef je niet langer langs te komen in de bib zelf om je lidmaatschap te vernieuwen. Je kan dit gewoon van thuis uit via de knop 'Mijn Bibliotheek' op de website. Wie nog geen account heeft, kan hier nog eens nalezen hoe dit in zijn werk gaat.
Zo kan je meteen verlengen en reserveren. Bij je volgende bezoek, reken je dan gewoon je lidgeld af aan de betaalautomaat en vanaf dan kan je opnieuw materialen en e-boeken uit de cloud ontlenen. Een online betaalservice wordt vooralsnog niet aangeboden.
Wie zich nieuw inschrijft, klikt ook eerst op de knop 'Mijn Bibliotheek', kiest daar voor bibliotheek Izegem en volgt het keuzemenu dat in het registratieproces aangeboden wordt. Bij het invullen van de gegevens in het formulier wordt tegelijk met je lidmaatschap een Mijn Bibliotheek-profiel aangemaakt. Je inschrijving wordt pas volledig actief bij je eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek. Laat je inschrijving altijd eerst nog eens activeren aan de infodesk.
Met voorlopige identiteitskaarten kan er momenteel ook niet online ingeschreven worden. Ben je in het bezit van zo'n identiteitskaart dan helpen we je graag verder aan de infodesk van de bib.
Huisregels
Lenen
- 10 boeken
- 3 tijdschriften
- 6 strips
- 2 stukken speelgoed
- 5 beeld- en 10 geluidsmaterialen
- Lenen gebeurt aan de zelfscanbalies.Items worden bij ontlenen of inbrengen best item voor item op de inscanplaat gelegd om problemen te vermijden. Controleer als gebruiker ook altijd wat op je ticketje staat, na de scanprocedure. Slechts voor bepaalde materialen, bijvoorbeeld speelgoed of e-readers kan er via de infodesk worden uitgeleend en ingenomen.
- Wie jonger is dan 15 jaar kan enkel jeugdmaterialen ontlenen.
Uitleentermijn
- 4 weken voor boeken, e-readers, cd's, muziekdvd's en speelgoed
- 1 week voor dvd
- 4 weken voor dvd-informatief
- 4 weken voor taalcursussen
De vervaldatum vind je terug op het leenticket en op de catalogus via 'Mijn Bibliotheek'.
Mijn Bibliotheek
Ingeschreven leners kunnen onmiddellijk van de diensten van 'Mijn bibliotheek' gebruik maken. Op basis van deze module kan je via je persoonlijke pagina de uitleenstatus van je materialen nagaan. Van hieruit kan je ook je materialen verlengen. Mijn bibliotheek geeft, na registratie, ook toegang tot een uitgebreid krantenarchief en de e-cloudservice voor e-boeken. Het enige wat je moet doen is registreren via je mailadres (zoals bij ons bekend), de naam van je bib en de kaartgegevens (barcode wanneer het een pasje betreft, rijksregisternummer wanneer het een identiteitskaart betreft). Van zodra deze ingegeven zijn kies je zelf je profiel om met 'Mijn Bibliotheek' aan de slag te gaan. Wanneer er om een wachtwoord wordt gevraagd. zijn dit de eerst 2 digits van dag en maand van geboorte gevolgd door de eerste 3 letters van de familienaam, alles aan mekaar uiteraard.
Bij elke inschrijving of herinschrijving ontvangt de gebruiker een welkomstmail met daarin instructies hoe te registreren en een account aan te maken.Nog niet geregistreerd? Dan heb je na het ontvangen van de mail nog 7 dagen om dit te doen. Buiten die termijn moet je registreren met behulp van bovenvermeld wachtwoord. Wel al geregistreerd? Dan mag je de mail in kwestie gerust verwijderen.
Uitleentermijn verlengen
Je kan de uitleentermijn van boeken maximum 2 keer en voor andere materialen maximum 1 keer verlengen op voorwaarde dat de titel niet door een andere lener werd gereserveerd via de catalogus.
Internetgebruik
De bibliotheek beschikt over 6 publiekscomputers die toegang geven tot het internet. Iedereen die bij ons is ingeschreven, kan daar per dag 1 uur gratis gebruik van maken. Bovendien kan je met je eigen device gratis gebruik maken van ons open wifikanaal. Tijdschriften en kranten kan je via een speciale toegang ook gratis op pc of laptop lezen. Het gebruik van geheugensticks is toegelaten mits voorafgaande controle door het dienstdoende personeelslid.
Verder beschikt de bib over uitgebreide print- kopieer- en faxfaciliteiten.
Check ook onze sociale mediakanalen: facebook, twitter, blog, instagram om op de hoogte te blijven van de meest actuele info.
Ingeefluiken
Naast de ingang van de bibliotheek vind je twee ingeefluiken, één voor dvd's en cd's en één voor boekmaterialen. Daar kunnen de ontleende materialen teruggebracht worden wanneer de bibliotheek gesloten is. Het ingeefluiksysteem is niet bedoeld voor e-readers, speelgoed of grotere items. Let op: dit is geen intelligent innamesysteem. Hou er dus rekening mee dat de materialen bij ingave buiten de openingsuren soms pas kunnen worden ingelezen met een dag verschil. Gelieve bovendien ook de brievenbus niet te gebruiken voor de ingave van je materialen. Neem alvast volgende aandachtspunten even door:
- de uitleentermijn van materialen die niet werden ingeleverd, wordt niet automatisch verlengd
- eventuele boetes moeten later worden betaald
- materialen die niet volledig zijn worden niet ingenomen
- het gebruik van de box gebeurt op eigen verantwoordelijkheid
Informatie-opdracht
Naast de opdracht een mooie evenwichtige collectie voor iedereen op te bouwen, ziet de bibliotheek het ook meer en meer als haar taak informatie te verstrekken en vragen naar informatie te beantwoorden, hetzij in de bibliotheek, hetzij via de sociale media. Wij proberen elke vraag van de gebruiker van een passend antwoord te voorzien. Indien die niet kan, zorgen we dat er op zijn minst een goede doorverwijzing gebeurt naar de juiste informatiekanalen en instellingen.
Klik hier voor ons dienstreglement. De privacyverklaring rond het gebruik van WISE vind je hier
Digipunt
De bibliotheek ontpopt zich, in het dichte gezelschap van partners als Midwest, VVSG, De Vlaamse overheid, de Denstencentra als digipunt waar je terecht kan met vragen om digitale hulp. De bibliotheek zal hieromtrent initiatieven nemen met externen om de digitale vaardigheden van de burger te versterken. Telkens zo'n initiatief eraan komt zal dit uiteraard gecommuniceerd worden.