Boek
Nederlands

Een olifant vergeet niet gauw

Agatha Christie (auteur), E.C.C. Kramer-Plokker (vertaler)
Gei͏̈nspireerd door het gezegde "Olifanten vergeten niet" slaagt Hercule Poirot erin een groot aantal feiten te achterhalen, waardoor duidelijk wordt op welke wijze twintig jaar tevoren een echtpaar om het leven kwam.
Titel
Een olifant vergeet niet gauw
Auteur
Agatha Christie
Vertaler
E.C.C. Kramer-Plokker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Elephants can remember
Uitgever
[Amsterdam]: The House of Books, 2015
182 p.
ISBN
9789048822904 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De schrijfster Mrs. Oliver wordt op een literaire lunch lastig gevallen door een onbekende vrouw. Celia, Ravenscorft, de peetdochter van Mrs. Oliver, is verloofd met haar zoon en nu wil ze het fijne weten over de doodsoorzaak van Celia's ouders. Dat lijkt niet zo eenvoudig want hun dood (officieel een dubbele zelfmoord) dateert van zo'n twintig jaar geleden. Hoewel Mrs. Oliver het een brutale vraag vindt is ook haar nieuwsgierigheid gewekt. Ze zoekt contact met Hercule Poirot en samen gaan ze op zoek naar mensen met een geheugen als van een olifant.

Het onderzoek gebeurt langs twee sporen. Christie beschrijft hoe Poirot te rade gaat bij zijn vrienden van de politie en hoe Mrs. Oliver op 'Olifantenjacht' trekt. We volgen haar zoektocht bij vrienden, buren en kennissen van het echtpaar. Er komen heel wat feiten aan de oppervlakte met veel details over hun gewoonten, hun stemmingen en gebeurtenissen die een of ander licht werpen op de zaak. De herinneringen zijn soms vaag, soms ve…Lees verder
De zelfmoord (of moord?) van de Ravencrofts blijft jarenlang een onopgelost raadsel. Op verzoek van dochter Celia belast Poirot zich met de ontrafeling van het mysterie en zoals steeds lukt hem dat. Dit is niet het beste werk van Christie, de intrige is gezocht. Er wordt wat veel geschermd met de uitdrukking 'het geheugen der olifanten' (in dit geval 'der mensen'). Deel uit een serie opnieuw uitgebrachte Christie-verhalen: nieuw zetwerk, nieuwe spelling, herziene vertaling. Foto-omslag, serierug, pocketeditie.

Over Agatha Christie

Dame Agatha Mary Clarissa Miller (Torquay, 15 september 1890 – Wallingford, 12 januari 1976) was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken zijn in ten minste 108 talen vertaald, waarvan er wereldwijd ruim 3 miljard zijn verkocht.

Agatha Christies oeuvre omvat 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van en over Christies werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen.

Ze is geestelijk moeder van onder meer Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy en Tuppence en Mr. Harley Quin.

Levensloop

Jeugd

Agatha Mary Clarissa Miller wordt op 15 september 1890 geboren in Torquay, een statige kustplaats in Devon (Zuidwest-Engeland). Ze is de tweede dochter en het derde kind van d…Lees verder op Wikipedia