Cd

2020 New year's concert

Andris Nelsons (dirigent), Wiener Philharmoniker (uitvoerder)
Toon meer
2020 New year's concert
Andris Nelsons
Uitvoerder
Wiener Philharmoniker  (orkest)
Uitgever
Sony Classical, 2020
2 cd's
Oorspr. opname
Live 2020
Speelduur
0194397023626
CDR
ABX1694

Over Andris Nelsons

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Alexander Böhm

Andris Nelsons (Riga, 18 november 1978) is een dirigent uit Letland.

Biografie

Nelsons komt uit een gezin van musici. Zijn moeder heeft een ensemble voor oude muziek opgericht, zijn vader is dirigent, cellist en muziekleraar en zijn stiefvader is koordirigent. Op vijfjarige leeftijd namen zijn ouders hem mee naar een opvoering van Tannhäuser van Wagner, waarvan de muziek een hypnotiserend effect op hem had: "Ik huilde toen Tannhäuser stierf. Ik geloof nog altijd dat dit de belangrijkste gebeurtenis uit mijn jeugd was".

Loopbaan

Nelsons studeerde piano en trompet aan de muziekvakschool Emil Dārziņš van het conservatorium in Riga . Hij zong ook bas-bariton in het ensemble van zijn moeder. Verder was hij trompettist in het orkest van de Letse Nationale Opera. Later studeerde hij orkestdirectie bij Alexander Titov aan het Conservatorium van Sint-Petersburg. Hij volgde masterclasses bi…Lees verder op Wikipedia