Boek
Nederlands

Radio Popov en de vergeten kinderen

Anja Portin (auteur), Jade van der Zalm (illustrator), Petri Hoogendijk (vertaler)
+1
Radio Popov en de vergeten kinderen
×
Radio Popov en de vergeten kinderen Radio Popov en de vergeten kinderen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Alfred voelt zich vaak alleen. Dan kruist zijn pad met de mysterieuze Amanda. In haar huis vindt hij een radio, waarmee hij uitzendingen begint te maken voor andere vergeten kinderen. Vanaf 10 jaar.
Titel
Radio Popov en de vergeten kinderen
Auteur
Anja Portin
Illustrator
Jade van der Zalm
Vertaler
Petri Hoogendijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Radio Popov
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, © 2022
280 p. : ill.
ISBN
9789021682501 (hardback)

Besprekingen

Een warme jeugdroman over eenzaamheid en vriendschap. Alfred voelt zich vaak alleen. Zijn moeder kent hij niet en zijn vader is steeds op zakenreis. Op een dag komt de mysterieuze Amanda op zijn pad, een vrouw die vergeten kinderen helpt. Hij mag met haar mee en vindt bij haar thuis een oude radio, waarmee hij geheime uitzendingen begint te maken voor andere Vergeten Kinderen. ‘Radio Popov’ won in 2020 de Junior Finlandia-prijs — een van de belangrijkste literaire prijzen in Finland. Het boek is in een heldere stijl geschreven en bevat sfeervolle zwart-wittekeningen. Geschikt vanaf 10 jaar.

Radio Popov

Alfred is een eenzame jongen. Zijn moeder kent hij niet en zijn vader is niet alleen voortdurend op zakenreis, maar hij verwaarloost zijn zoon volledig, ziet hem niet eens staan. Wanneer Alfred op een nacht aan de voordeur probeert in slaap te vallen, valt er een krant in de bus met boterhammen en een appel. Die komen van Amanda, een vrouw met Senzoren die het zuchten van vergeten kinderen kan horen. Amanda neemt Alfred mee naar haar huisje en laat hem haar bijstaan in haar zorgtaak. Op zolder ontdekt Alfred een heel oude radio, krijgt hem aan de praat, en start met nachtelijke uitzendingen voor andere vergeten kinderen.Ontroerend, hartverwarmend, meeslepend ... zo kan je dit boek omschrijven. De Finse Anja Portin zet schrijnende thuissituaties neer: drinkende ouders, ouders die hun kind in die mate overbeschermen dat ze hen opsluiten in hun kamer, een moeder die te veel moet werken om het hoofd boven water te houden, een gewelddadige stiefvader. Het lijkt hard o…Lees verder