Boek
Nederlands

Cox, of Het verglijden van de tijd

Christoph Ransmayr (auteur), Roland Fagel (vertaler), Margreet Zaling (vertaler)
De keizer van China geeft in de 18e eeuw een Engelse klokkenmaker opdracht uurwerken te bouwen waarop hij het hele leven en de eeuwigheid aflezen kan.
Titel
Cox, of Het verglijden van de tijd
Auteur
Christoph Ransmayr
Vertaler
Roland Fagel Margreet Zaling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Cox, oder Der Lauf der Zeit
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
237 p.
ISBN
9789044632941 (paperback)

Besprekingen

De keizer en de klokkenmaker

Roman. Het rekbare begrip 'tijd' is de rode draad in Cox of het verglijden van de tijd, waarin Christoph Ransmayr een Britse klokkenmaker en een Chinese keizer op magistrale wijze tot elkaar laat komen.

De Oostenrijkse schrijver Christoph Ransmayr neemt zijn lezers graag mee naar verre oorden en vervlogen tijden. Zijn jongste roman, Cox of het verglijden van de tijd, speelt zich af in het China van de 18de eeuw, toen het Rijk van het Midden werd geregeerd door keizer Qiánlóng, over wie wordt gezegd dat hij een verwoed verzamelaar van kunstwerken en klokken was.

Naast deze almachtige keizer speelt Alister Cox, een geniale Engelse klokkenmaker en automatenbouwer, een hoofdrol. Cox wordt door de keizer naar China gehaald, waar hij met drie van zijn bekwaamste medewerkers enkele ingenieuze uurwerken moet vervaardigen.

De boottocht door China met een onzichtbare keizer, de Verboden Stad met haar strenge regels en rituelen, de Grote Muur en de zomerresidentie in Mongolië worden meesterlijk beschreven. In fel contrast met de schoonheid van de paleizen staan de huiveringwekkende straffen voor diegenen die de regels overtreden.…Lees verder

In 1757 gaat de fameuze Londense automaten- en klokkenmaker Alister Cox (gebaseerd op James Cox) na de dood van zijn dochtertje en de daarop volgende vervreemding van zijn jonge vrouw in op een uitnodiging van de keizer van China. In de Verboden Stad bouwt hij samen met drie medewerkers uurwerken die niet het tijdsverloop, maar de tijdservaring zelf weergeven, zoals die bij een kind of bij een stervende. Uiteindelijk vormt tijdens een zomer in een buitenverblijf het vervaardigen van een perpetuum mobile of tijdloze klok de ultieme uitdaging, een droom die Cox zelf al lang koestert. Aan het hof groeit de weerzin tegen de buitenlanders en falen zal de dood betekenen. De veelbekroonde Oostenrijkse auteur (1954), die vele Azië-reizen ondernam, presenteert wederom een semi-fictioneel verhaal in zijn bekende elegant-compacte taalgebruik, met als hoofdthema’s tijd en vergankelijkheid. De abstracte vraagstellingen, meanderende zinnen vol (op zich schitterende) zintuiglijke details en herhalin…Lees verder