Boek
Nederlands

Een beetje geluk

Ook verschenen als De goedheid van vreemden

Claudia Piñeiro (auteur), Eugenie Schoolderman (vertaler)
+1
Een beetje geluk
×
Een beetje geluk Een beetje geluk

Een beetje geluk

Ook verschenen als De goedheid van vreemden

Genre:
Na twintig jaar keert Marilé als Mary Lohan terug naar Buenos Aires, dat zij na een traumatische gebeurtenis had verlaten met achterlating van haar man en zesjarig zoontje.
Extra onderwerp
Knack Encore, De Morgen, Boeken
Titel
Een beetje geluk
Ook verschenen als
De goedheid van vreemden
Auteur
Claudia Piñeiro 1960-
Vertaler
Eugenie Schoolderman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Una suerte pequeña
Uitgever
[Amsterdam]: Meridiaan Uitgevers, 2024
268 p.
ISBN
9789493305229 (paperback)

Besprekingen

Recensie -Hoe het noodlot blijft nazinderen

In Een beetje geluk maakt de Argentijnse schrijfster Claudia Piñeiro haast ondraaglijk inzichtelijk hoe één ogenblik, één noodlottige sequentie van oorzaak en gevolg, levenslang na-echoot.

Ze is niet meer herkenbaar als degene die ze ooit was, de broodmagere, roodharige, chronisch hese Amerikaanse met de bruine contactlenzen die haar blauwe ogen verhullen. Vanuit Boston reist ze terug naar haar Argentijnse verleden, Mary Lohan die daarvoor Marilé Lauría was en daarvoor María Elena Pujol. Terug naar de afgrond, waarvoor ze wegliep maar die trekt als een magneet.

De openingspagina's van Een beetje geluk van Claudia Piñeiro zijn met doem geladen. Een citaat van schrijfster Alice Munro over acute pijn en hoe die chronisch wordt. Een spoorwegovergang met dichte spoorbomen en een rood knipperlicht, maar waar blijft de trein? Een vrouw die zichzelf ervan overtuigt dat ze niet kan worden ontmaskerd als de vrouw die bijna twintig jaar geleden wegvluchtte uit Buenos Aires.

Piñeiro (1960) schreef Una suerte pequeña in 2015, het verscheen in 2016 al bij Atlas Contact als De goedheid van vreemden. Maar Piñeiro beleeft…Lees verder

Mary Lohan is vanuit de VS op weg naar Argentinië. Maar wat aanvankelijk een zakenreis lijkt, blijkt een – fysieke en mentale – terugkeer wanneer Mary de lezer haar geschiedenis uit de doeken doet. Toen ze twintig jaar eerder – ook in haar eentje – de omgekeerde weg aflegde, heette ze nog Marilé Lauría, was ze getrouwd en had een zoon van zes. Op de vlucht was ze. Door een domme fout stierf een vriendje van haar zoon toen zij op hem moest passen en in de nasleep van dat ongeluk merkte ze dat de kleine gemeenschap waarin ze zich ophield (vooral de elitaire school van haar zoon) haar niet zou vergeven. Met een nieuwe identiteit is ze nu op weg naar diezelfde school en weet ze niet of ze wel iemand uit haar verleden onder ogen wil komen. Maar als haar zoon plots voor haar staat, ziet ze zich genoodzaakt hem haar hele verhaal te vertellen. Hoewel gebeurtenissen soms iets té goed in elkaar passen en duidelijk op het sentiment spelen, is het geen slecht boek en waarschijnlijk erg geschikt v…Lees verder