Deze beroemde autobiografische roman behoort tot de klassieken van de naoorlogse Amerikaanse literatuur. In Slapeloze nachten kijkt een vrouw terug op haar leven. Een stoet van mensen trekt aan haar voorbij, ze bezoekt plaatsen van weleer en beleeft opnieuw beslissende wendingen in haar bestaan. In een meanderende stroom van herinneringen, bespiegelingen, portretten, brieven, verlangens e
Titel
Slapeloze nachten
Auteur
Elizabeth Hardwick
Inleider
Lauren Groff
Vertaler
C.A.G. Van den Broek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sleepless nights
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2022
189 p.
ISBN
9789038811994 (paperback)

Besprekingen

Het wonder van de pure stijl

Slapeloze nachten, de autobiografische laatste roman van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Hardwick, is een droom van een boek.

Kritiek op de literaire kritiek, waarbij het stuitende gebrek aan leesvermogen van al die verrekte rotrecensenten met veel aplomb buiten kijf wordt geplaatst, is uiteraard van alle tijden en zal waarschijnlijk pas verstommen lang nadat de laatste roman zal zijn besproken. Juist dit eeuwigheidskarakter van het gezanik maakt het dikwijls zo afgrondelijk vervelend, natuurlijk, maar toch vallen er ook voldoende parels in het genre aan te treffen. En dat het polemische prachtstuk dat Elizabeth Hardwick in 1959 onder de titel 'The decline of book reviewing' publiceerde in het magazine Harper's een prima voorbeeld is van zo'n juweel, daarvan getuigt wat mij betreft alléén al de sardonisch kille schittering van een lukraak gekozen zinnenpaar als 'One had not thought they could go downward, since they have always been modest, rather conventional journals. Still, there had been room for a decline in the last few years and the opportunity has been taken'.

Overigens was Ha…Lees verder