Boek
Nederlands
Een jonge actrice gaat na een mislukte relatie naar haar oudere zus in Haifa, waar ze zichzelf opnieuw uitvindt in het land van haar voorouders.
Titel
Geest komt op
Auteur
Isabella Hammad 1992-
Vertaler
Gerda Baardman Jan de Nijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Enter ghost
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2023
377 p.
ISBN
9789026360343 (paperback)

Besprekingen

Shakespeare en geweerschoten in bezette gebieden -Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod

In haar tweede roman onderzoekt Isabella Hammad het belang van kunst in oorlog: als verzet, als troost, om aan de werkelijkheid te ontsnappen.

Een groep Palestijnse theatermakers repeteert Hamlet op een toneel in de buitenlucht in Bethlehem als er een explosie in de straat achter hen klinkt en boven de gebouwen een witte zuil traangas opstijgt. Aanvankelijk zijn ze niet in paniek, maar dan gaan de kreten van de mensen in de straten over in geschreeuw, rennen kinderen voorbij, ontploffen er meer traangasgranaten en klinkt er een door een megafoon vervormde stem die Hebreeuws spreekt, en geweervuur. De acteurs vluchten, waarbij ze door een soldaat worden gefilmd. Zodra ze zich op veilig terrein begeven, maken ze zich ongerust dat het hun verboden zal worden het stuk op te voeren.

Een jaar eerder is er een Duitse danser opgepakt, niemand weet waarom, en die zit nog steeds in administratieve detentie. 'Wat is sowieso het nut van een voorstelling als er overal massale protesten zijn?', vraagt een van hen zich af. Het is een van de grote vragen in Geest komt op, dat de glibberige verhouding tussen kunst en politiek in be…Lees verder

Een verbluffende Hamlet op de Westelijke Jordaanoever

 

Een Palestijns gezelschap wil op de Westelijke Jordaanoever Hamlet spelen. In Geest komt op verbindt Isabella Hammad geschiedenis, politiek, kunst, gezins- en liefdesrelaties.

' Enter ghost ' is Shakespeares eenvoudige regieaanwijzing wanneer de geest van zijn vader aan Hamlet verschijnt. Die vertelt hem in een dramatische monoloog dat hij vermoord werd door zijn broer Claudius, die snel de weduwe en schoonzus Gertrude huwde en nu op de troon zit waar eigenlijk kroonprins Hamlet had moeten zitten.

In Geest komt op krijgt de actrice Sonia Nasir de rol van Gertrude aangeboden. Nasir heeft Palestijnse roots en kende in Londen enig succes op de planken, maar verblijft nu een tijdje bij haar oudere zus Haneen in Haifa nadat haar huwelijk op de klippen is gelopen. Ze leert er Mariam Mansour kennen die op de Westelijke Jordaanoever Hamlet in het Arabisch wil regisseren maar nog op zoek is naar iemand die Hamlets moeder wil spelen.

Met deze verhaalelementen schreef de Brits-Palestijnse auteur Isabella Hammad, die in 2019 debuteerde met de meermaals bekroonde roman De Parijzenaar , een verbluffend verhaal dat d…Lees verder

Een roman over identiteit, familiebanden en verzet in de Palestijnse gebieden. De lezer volgt het verhaal van de in Londen wonende actrice Sonia Hasir die na een gestrande relatie besluit haar oudere zus Hanin op te zoeken in Haifa. Ze is er lang niet geweest en haar band met Palestina blijkt bij terugkeer broos. Ze ontmoet de charismatische regisseur Mariam en stemt ermee in om Hamlet op de Westelijke Jordaanoever uit te voeren. Er zijn veel obstakels te nemen. Langzamerhand vervaagt het oude leven van Sonia en dat biedt haar de mogelijkheid om zichzelf opnieuw uit te vinden in het land van haar voorouders. In zachtaardige, heldere stijl geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep.Isabella Hammad (1992) werd geboren in Londen. Ze won de Plimpton Prize for Fiction in 2018 en werk van haar verschijnt in onder andere The Paris Review. Ze debuteerde met het lovend ontvangen 'De Parijzenaar', dat bekroond werd met de Sue Kaufman Prize, een Palestine Book Award en een Betty Trask …Lees verder