Besprekingen
Badminton en de Brexit
Spionage. Hoewel hij 88 is, toont John le Carré in Spion buiten dienst dat hij nog altijd de grootmeester van het genre is. Het boek werd aangekondigd als zijn roman over de Brexit.
Op zijn 47ste heeft Nat zijn land al een kwarteeuw gediend als attaché in diverse Oost-Europese ambassades. Hij wordt teruggeroepen naar Londen en krijgt de leiding over een onbeduidende dienst van MI6 die zich met de 'Russische Beer' moet bezighouden. Als een ambitieuze medewerkster een oligarch die in Londen verblijft als dubbelspion wil rekruteren, worden ze meteen door hogere machten teruggefloten. Zijn medewerkster neemt ontslag, laat Nat in zijn sop gaarkoken maar zal later toch weer verrassend opduiken.
Nat is een verwoed badmintonspeler en de kampioen van zijn club. Daar wordt hij uitgedaagd door een jonge snaak die zich als Ed voorstelt en 'researcher' is. Wat hij onderzoekt blijft lang duister. Nat onthult meteen dat ze vijftien keer tegen mekaar zullen spelen. Veertien keer voor 'de Val', vertelt hij mysterieus, en de laatste keer erna. Ook wat de Val is blijft lang gehuld in mysteries.
Tijdens hun gesprekken zijn president Trump en de Brexit dankbar…Lees verder
Boos op de Brexit
Op zijn 88ste is ex-spion John le Carré nog niet klaar met de wereldpolitiek. In een gelaagde, geestige thriller spoort hij de lezer aan de Brexit toch nog eens te overdenken.
Mooi dat een 88-jarige schrijver zich nog zo kan opwinden over het rommelige wereldtoneel. Hoofdschuddend staart John le Carré naar de Brexit, en machomannetjes als Trump, Poetin en Boris Johnson hoeven ook niet op zijn sympathie te rekenen. Dat vertelt de overtuigde Europeaan Le Carré (pseudoniem voor David John Moore Cornwell) in interviews en in zijn nieuwe thriller Spion buiten dienst laat hij het zijn personages ronduit zeggen. Dat maakt dit boek hoogst actueel.
Je zou denken: met het eind van de Koude Oorlog zat het er voor John le Carré zo ongeveer op. De ex-spion die schrijver werd, schetste het schaakspel tussen West en Oost in een stapel thrillers, het was zijn hoofdthema. Denk aan The Spy Who Came in from the Cold (1963) en Smiley's People (1979). Altijd goed geïnformeerd, soms tot ergernis van de volgende generatie MI5- en MI6-agenten - een beetje uit de school klappen, zeg! - maar uiteindelijk las iedereen John le Carré, staatsho…Lees verder
From Brexit with Love
BOEKENBAL
*****
Terwijl de geheimagent die hij opvoert met amper 47 lentes al ongeveer in de carrière is, levert John le Carré met ‘Spion buiten dienst’ op zijn 88ste nog een nieuw boek af. Al heeft de nestor onder de Britse thrillerschrijvers hier en daar al laten vallen dat de snedige spionageroman over de zo goed als uitgerangeerde inlichtingenoicier Nat wellicht zijn laatste wordt. Going out with a bang noemen ze dat aan de overzijde van het Kanaal, maar trouwe lezers weten dat de auteur, die in een ver verleden zelf voor de Britse geheime diensten werkte, niet bepaald in ontploingen grossiert. Wél in zorgvuldig opgebouwde spanning, realistische personages en een grens tussen goed en kwaad die zo dun is dat je ze onder de deur van een anorexiakliniek zou willen schuiven. Waar voorganger ‘Een erfenis van spionnen’ nog aanvoelde als een halfbakken poging om de Koude Oorlog opnieuw op te warmen, zit Le Carré in ‘Spion buiten d…Lees verder
-
John Le Carré
-
Rob Van Moppes