Boek
Nederlands

De heksen van Milford

Josephine Tey (auteur), Lore Coutinho (vertaler)
Twee vrouwen worden door een meisje van ontvoering en mishandeling beschuldigd.
Titel
De heksen van Milford
Auteur
Josephine Tey
Vertaler
Lore Coutinho
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Franchise affair
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2023
300 p.
ISBN
9789022340257 (paperback)

Besprekingen

Een thriller in de literaire canon is geen misdaad

De heruitgave van Josephine Teys De heksen van Milford , een van de beroemdste misdaadromans, bevestigt dat ook thrillers thuishoren in de literaire canon.

Rond de eeuwwisseling verschenen talloze overzichten waarin de beste romans van de voorbije eeuw opgesomd werden. Zeker in de Angelsaksische lijsten viel op dat niet alleen de terechte usual suspects werden genoemd - denk aan Ulysses van James Joyce, The great Gatsby van F. Scott Fitzgerald, The catcher in the rye van J.D. Salinger of Beloved van Toni Morrison - maar ook een aantal spannende romans die wel tot de klassieke misdaadliteratuur gerekend werden, maar tot dan toe zelden de uitverkoren lijst van de reguliere literatuur haalden.

Zo werd vaak The Maltese falcon van Dashiell Hammett genoemd, naast The big sleep van Raymond Chandler, The postman always rings twice van James M. Cain of The spy who came in from the cold van John le Carré. Stuk voor stuk meesterwerken van de misdaadliteratuur. Want de boeken hebben het allemaal: een inventieve plot, een grote ambitie in taal, stijl, struc…Lees verder

Een klassieke detective uit 1948, geïnspireerd op een Engelse rechtszaak waarbij een moeder en dochter werden beschuldigd van ontvoering en mishandeling van een jong meisje. In The Franchise, een afgelegen landhuis bij het Engelse dorp Milford, wonen een moeder en dochter over wie veel wordt geroddeld. Wanneer een jong meisje uit het dorp verdwijnt en een maand later weer opduikt, beschuldigt zij de vrouwen ervan haar vier weken lang vastgehouden en mishandeld te hebben. De dorpelingen geloven haar graag, en er wordt een proces voorbereid waarvan de uitkomst al bij voorbaat lijkt vast te staan. Alleen dorpsadvocaat Robert Blair twijfelt aan het verhaal van het meisje. Het verhaal is soepel en beeldend geschreven, met veel oog voor historische couleur locale. Josephine Tey (1896-1952) was een internationaal bekende Britse schrijver van misdaadromans. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.