Boek
Nederlands

Enders

Lissa Price (auteur), Mariëtte van Gelder (vertaler)
+1
Enders
×
Enders Enders
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Tot voor kort verhuurde Callie haar lichaam aan oudere mensen. Daarvoor heeft ze een chip in haar achterhoofd. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat anderen door deze chip nog steeds macht over haar hebben. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Enders
Auteur
Lissa Price
Vertaler
Mariëtte van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Enders
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, © 2013
286 p.
ISBN
9789000310463 (hardback)

Besprekingen

In haar debuut Starters schilderde Lisa Price een postapocalyptisch Los Angeles, waar na een verwoestende epidemie enkel nog jongeren (‘starters’) en ouderen (‘enders’) overblijven. Veel jongeren, zoals hoofdpersonage Callie, proberen wat geld te verdienen via de bodybank. Die verhuurt via een chip het lichaam van starters aan enders die even opnieuw jong willen zijn. Al snel ontdekt Callie echter malafide praktijken en doet ze er alles aan om de organisatie ten val te brengen.
In Enders blijkt dat de Oude Heer, die achter het bedrijfje zat, ontkomen is en nog altijd de macht heeft om in te breken in Callies hoofd. Bovendien worden de overgebleven ‘metals’ opgejaagd als ‘experimenteermateriaal’. Met de hulp van de mysterieuze Hyden en haar vriend Michael doet Callie er alles aan om haar lotgenoten te beschermen. Maar al snel blijkt dat het geheim van de Oude Heer donkerder is dan Callie had kunnen verwachten.
Met Enders brengt Price opnieuw een vinding…Lees verder
In een toekomstige wereld heeft een biologische aanval op Beverly Hills alle volwassenen tussen de 20 en 60 jaar weggevaagd. De oudere generatie leeft ten koste van de jongere. Tot voor kort verhuurde tienermeisje Callie Woodland (ik-figuur) haar lichaam aan ouderen. De organisatie die dit exploiteerde, is inmiddels opgeheven. Alleen kan de chip die Callie hiervoor in haar achterhoofd liet plaatsen niet worden verwijderd. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat anderen door deze chip nog steeds macht over haar hebben. Ondertussen start ze een zoektocht naar haar vader, die misschien toch leeft. Het boek vraagt met zijn heftige thematiek (discriminatie, verregaande technologie) om bezinning, maar daar verspilt de schrijfster geen letter aan. Liever houdt ze er de vaart in en dat doet ze overtuigend: het verhaal bruist van dialoog, actie en verrassende plotwendingen. Dit slotdeel na 'Starters'* biedt een afgerond verhaal en licht eerdere ontwikkelingen kort toe. Voor een completer beeld…Lees verder

Enders

De Bodybank is vernietigd en Callie heeft samen met haar broertje Tyler haar intrek genomen in het huis dat haar door Helena, een huurder van haar lichaam, werd nagelaten. Maar al snel blijkt dat de in haar hoofd ingeplante chip nog steeds actief is. Haar lichaam kan overgenomen worden door om het even wie die er de technologie voor bezit. De Ouweheer is er nog steeds en hij heeft het gemunt op de ‘Metals’, de ‘Starters’ die door de Bodybank aan ‘Enders’ verhuurd werden. Maar is de Ouweheer wel wie ze denkt dat hij is? En wie is Hyden, de knappe jongen die beweert zijn zoon te zijn, die de Ouweheer haat en Callie wil helpen om uit zijn handen te blijven? Kan ze hem wel vertrouwen? En zou het kunnen dat haar vader, wiens stem ze in haar hoofd hoort, nog steeds in leven is? In Callies wereld is de vergrijzing totaal. Tijdens een ‘sporenoorlog’ zijn alle volwassenen tussen twintig en zestig jaar omgekomen. Het resultaat van die biologische aanval is een gigantische generatiekloof. De …Lees verder

Over Lissa Price

Lissa (uitgesproken als: LIH-suh) Price is een Amerikaanse schrijfster. Ze is bekend geworden met haar debuutboek Starters uit 2012, een sciencefictionroman voor jongvolwassenen. Het boek werd uitgebracht in dertig landen. Het was een van de vier boeken op de Barnes & Noble Best Books of the Year for Teens lijst van 2012. In Frankrijk stond het in de top tien van favoriete boeken van dat jaar.

Price heeft een tijd in India en Japan gewoond. Later reisde ze in twee jaar tijd de hele wereld rond. Nu woont en werkt ze in het zuiden van Californië. Ze is gehuwd.

De schrijfster is lid van de SCBWI, Science Fiction & Fantasy Writers of America en International Thriller Writers.

Prijzen

Nederland
  • YA Thriller Award
Duitsland
  • ist Eselsohr Award

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia