Boek
Nederlands

Een liefdeshuwelijk

Monica Ali (auteur), Nadia Ramer (vertaler)
Een aanstaand arts moet haar verwachtingen bijstellen wanneer ze de vrijgevochten feministische moeder van haar verloofde ontmoet.
Titel
Een liefdeshuwelijk
Auteur
Monica Ali
Vertaler
Nadia Ramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Love marriage
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2022
538 p.
ISBN
9789044546378 (paperback)

Besprekingen

Niet wat het lijkt

In haar vijfde roman keert Monica Ali terug naar de thema's uit haar gelauwerde en verguisde debuut: diversiteit in de Britse samenleving. Met spot én ernst schetst ze sterke, complexe personages.

Je zou kunnen zeggen dat Monica Ali als schrijver een beetje vroeg heeft gepiekt. Ze werd in 2003 al uitgeroepen tot een van de twintig Best Young British Novelists voordat er een woord van haar in druk was verschenen. Toen dat enkele maanden later alsnog gebeurde, via de roman Brick Lane, werd dat boek onmiddellijk een hit en belandde het prompt op de shortlist van de Booker Prize. Ali was meteen op de top van haar roem.

Brick Lane vertelde het verhaal van de in Bangladesh geboren en opgegroeide Nazneem, die op haar 18de op het vliegtuig naar Londen wordt gezet. Ze is uitgehuwelijkt aan haar ruim twintig jaar oudere landgenoot Chanu, die in de Britse hoofdstad vergeefse pogingen doet deel uit de maken van het trotse Empire.

Ali wist waar ze het over had. Ze werd zelf geboren in Oost-Pakistan (sinds eind 1971 Bangladesh) uit een Bengalese vader en een Engelse moeder. Haar roman werd geprezen om de inzichten die hij gaf over zaken als immigratie, de sociaal-culturele v…Lees verder

Een vuistdikke (538 blz.) roman over familie, liefde, seks, klassenverschillen, racisme en feminisme. Het boek volgt het verhaal van Yasmin Ghorami, een verloofde vrouw met een veelbelovende carrière als arts. Wanneer ze de moeder van haar verloofde ontmoet, een vrijgevochten feministische vrouw, gebeuren er dingen die Yasmins verwachtingen op hun kop zetten. Het boek is in vlotte, vaardige stijl en met humor geschreven. Monica Ali (Dhaka, 1967) is een Bengaals-Engelse romanschrijver. Haar werk werd vertaald wordt in 26 talen. Haar debuutroman 'Brick Lane' stond op de shortlist van de Booker Prize en werd een internationale bestseller.