Boek
Nederlands

Wat een lef!

Monique van der Zanden (auteur), Hélène Jorna (illustrator)
+1
Wat een lef!
×
Wat een lef! Wat een lef!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Terwijl Eef en haar moeder een busreis naar oom Bas maken, zet een vechtende beestenbende de boel op zijn kop. Wanneer een bij alles en iedereen steekt, is Eef degene die hem durft vrij te laten.
Onderwerp
Dapper zijn
Leesniveau
AVI 1, AVI Start
Titel
Wat een lef!
Auteur
Monique van der Zanden
Illustrator
Hélène Jorna
Taal
Nederlands
Editie
Herziene uitgave
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2019
27 p. : ill.
ISBN
9789048736287 (hardback)

Besprekingen

Wat een lef! van Monique van der Zanden en Loes Riphagen is een fris uitziend boek met speelse tekeningen. Het vertelt een uit de hand gelopen dagelijkse gebeurtenis vanuit kinderogen. Wanneer Eef met haar mama met de bus naar oom Bas gaat, kan ze nog niet vermoeden welk avontuur haar onderweg te wachten staat. De kip van boer Gijs zit naast haar en ontsnapt uit haar doos, waarna de kat van de slapende Nel achter de kip aan rent. Terwijl de kip door de bus loopt, gaat ook Bul de hond zich er mee moeien en probeert de kat te bijten. Zo wordt het in de bus algauw één grote chaos. Er zit echter ook een bij in de bus, die de paniek compleet maakt. De dieren gaan geschrokken terug naar hun baasje, maar Eef houdt het hoofd koel en helpt de bij voorzichtig door het raam naar buiten. Op deze manier eindigt dit energieke verhaal op een knap hoogtepunt.
Dit boek voor eerste lezers maakt deel uit van de reeks ‘Maan roos vis’ van de gelijknamige schoolleesmethode van uitgeverij Zwijse…Lees verder
Eef gaat met mam naar oom Bas. Zij gaan met de bus. In de bus zit boer Gijs met zijn kip. Maar ook Nel zit in de bus met haar kat en Bul, de hond. Dan gaat de kat achter de kip aan in de bus. Hond Bul ziet de kat. Dat gaat niet goed! Met zijn drieën maken ze de bij boos. Gelukkig heeft Eef lef. Het boekje sluit aan bij de eerste weken leesonderwijs. Er is gebruikgemaakt van korte zinnen in een duidelijk schreefloos lettertype, zonder hoofdletters en een zeer beperkt aantal leestekens. Elke zin begint op een nieuwe regel en bestaat uit eenlettergrepige woordjes, AVI-Start. Bij verschillende onderdelen van de illustraties staan losse woordjes. De illustraties beslaan de hele pagina en soms zelfs twee. Het zijn vrolijke potloodtekeningen die ingekleurd zijn met heldere kleuren. De illustraties sluiten goed aan bij de tekst. Op het omslag de bij, de kat, de hond en de kip die elkaar achternazitten. Eerder verschenen in de serie 'maan. roos. vis.' (2011). Vanaf ca. 6 jaar.

Wat een lef!

Eef en mama gaan met de bus naar oom Bas. Op de bus zit Eef naast een boer met een kip. Maar op de bus zit ook een dame met een kat. De kat gaat achter de kip aan, ze wil haar opeten. Maar op de bus is er ook nog Bul, de hond; die gaat achter de kat aan. Het geeft een enorm tumult op de bus tot er een bij binnenvliegt. Zo klein als ze is, zij kan de wildebrassen temmen: de kip, de kat en de hond gaan vlug terug naar hun baasjes. Dan richt de bij zich op de passagiers. Mama wil haar doodmeppen met een boek, maar Eef heeft een betere oplossing, eentje waarvoor je lef moet hebben!
In dit boekje zit duidelijk al een heel verhaal. Maar omdat het te veel op maat van aanvankelijke lezers geschreven is, lopen de zinnen soms mank. Bijvoorbeeld: 'de dag is fijn!', 'daar is de paal.' (halte) Maar omdat het een verhaal met vaart is, gaan ook de zinnen gaandeweg beter klinken. De woorden 'dol' en 'lef' zullen wel moeten verklaard worden. En het lijkt me onwaarschijnlijk dat katten volwassen …Lees verder

Suggesties