Boek
Nederlands

De lange weg naar beneden

Nick Hornby (auteur)
+1
De lange weg naar beneden
×
De lange weg naar beneden De lange weg naar beneden

De lange weg naar beneden

Op Oudejaarsavond ontmoeten vier vreemden elkaar op het dak van een flatgebouw, maar in plaats van te springen helpen ze elkaar de daaropvolgende maanden hun levens weer in het gareel te krijgen.
Onderwerp
Zelfdoding
Extra onderwerp
zelfmoord
Titel
De lange weg naar beneden
Auteur
Nick Hornby
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A long way down
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005
330 p.
ISBN
90-450-1551-X

Besprekingen

Aan het begin van zijn nieuwe roman brengt Nick Hornby vier mensen samen op het dak van Topper's House, een hoog flatgebouw in de Londense wijk Archway. Het is oudejaarsnacht en ze zijn alle vier van plan ervan af te springen. Zelfmoordplannen koesteren is één ding; ze uitvoeren onder de ogen van drie anderen iets helemaal anders. De vier raken in gesprek over de achtergronden van hun doodswens. Alleen al het verwoorden van de eigen ellende werkt relativerend. Bovendien beseffen ze bij het horen van andermans verhaal dat het nog veel erger kan. En dus wordt zelfmoord plegen plots heel wat minder vanzelfsprekend. De vier besluiten hun plannen uit te stellen en met elkaar in contact te blijven. Al snel blijkt dan dat wat op het ene moment vanzelfsprekend is -- het leven is ondraaglijk, dus weg ermee -- op het volgende op zijn zachtst gezegd discutabel kan worden. Hornby is er ondanks het bizarre gegeven van zijn verhaal, in geslaagd vier overtuigende personages neer te zetten. Hij balan…Lees verder
Op oudejaarsavond ontmoeten vier vreemden elkaar op het dak van een torenflat in Londen, allemaal met de bedoeling er een einde aan te maken: Martin, die een puinhoop van zijn leven heeft gemaakt en zijn vrouw, dochters en baan heeft verkwanseld met tienermeisjes en nachtclubs; Maureen, die de verzorging van haar gehandicapte zoon niet meer aan kan; de jonge Jess, met liefdesverdriet en zeer eenzaam; en de Amerikaanse JJ, die zichzelf een loser vindt en werkzaam is als pizzakoerier. Hoewel de vier verschillende karakters, achtergronden, interesses en problemen hebben, hebben ze toch iets gemeenschappelijks in hun wanhopige plan, en in plaats van te springen helpen ze elkaar in de daaropvolgende maanden om hun levens weer op de rails te krijgen. De Engelse auteur Nick Hornby (1957) werkt deze zeer delicate thematiek uit in vier door elkaar heen gevlochten monologen. Zoals wel vaker in zijn werk dekt hij serieuze levensvragen af met bevrijdende en geestige humor, waardoor hij hier het v…Lees verder

Over Nick Hornby

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Joe Mabel

Nick Hornby (Redhill, Verenigd Koninkrijk, 17 april 1957) is een Engelse schrijver. Hij werkt en woont in Highbury, het noorden van Londen. Zijn werk gaat regelmatig over obsessief, gefrustreerd gedrag van alleenstaande mannen, over het algemeen van mannen en met name over twee van zijn eigen interesses, muziek en sport. Hij maakt geen ludieke karikatuur van deze personages, of dramatiseert hun problemen, maar probeert ze humoristisch naar voren te brengen.

Biografie

Hornby heeft de Maidenhead Grammar School bezocht en studeerde Engels aan het Jesus College in Cambridge. Hornby is leraar geweest, daarna freelance journalist en werd ten slotte schrijver. Hornby maakte voor het eerst naam met Fever Pitch, een boek over zijn levenslange liefde voor de voetbalclub Arsenal. Dit boek en zijn twee eerste romans, High Fidelity en About a Boy, zijn gebaseerd op zijn eigen levenservaring.

In 1999 kreeg Hornby …Lees verder op Wikipedia