Wanneer drie jeugdvriendinnen elkaar weerzien bij een tentoonstelling van foto's van een overleden vriendin, reflecteren ze op hun gezamenlijke geschiedenis in het Georgië van na de sovjetoverheersing.
Onderwerp
Georgië, Vriendschap
Titel
Het schaarse licht : roman
Auteur
Nino Haratischwili
Vertaler
Elly Schippers Jantsje Post
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das mangelnde Licht
Uitgever
[Amsterdam]: Meridiaan Uitgevers, © 2022
779 p.
ISBN
9789493169838 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Geluk en ongeluk in een getormenteerd Georgië

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod In Nino Haratischwili's epische roman Het schaarse licht ontmoeten drie Georgische vriendinnen elkaar na jaren voor het eerst weer in Brussel. Een vierde vriendin, een fotograaf die een einde aan haar leven maakte, brengt hen samen.

Vuurvreter was ze, de alles eisende, onverzadigbare, onmogelijke vriendin. 'Elke grens was er om te worden overschreden, elke versperring om er doorheen te breken. En de kracht die ze daarbij ontwikkelde was als een orkaan, het was onmogelijk om er weerstand aan te bieden, ze sleurde ons mee zoals de wervelstorm in het verre Kansas Dorothy en Toto naar het land van de Munchkins katapulteerde.'

Voilà Dina Perevelli. En het minst immuun voor deze orkaan - 'ze zou haar zijn gevolgd, zelfs naar Oz en nog veel verder' - was haar trouwe metgezel Keto Kipani in Het schaarse licht.

Na Het achtste leven (voor Brilka) en De kat en de generaal is het de derde in het Nederlands vertaalde roman van de Georgische, in Duitsland woonachtige Nino Haratischwili (39). De tovenaar van Oz, reflecteert Keto, was een van de weinige Amerikaanse kinderboeken die niet als 'kapitalistische rommel' waren bestempeld.

Keto, midden veertig, is als special guest op de vernissage van ee…Lees verder

Jong in een troosteloze tijd

Nino Haratischwili wekt opnieuw een donker stuk Georgische geschiedenis tot leven in een meeslepend verhaal over vier vriendinnen.

In Het schaarse licht keert Nino Haratischwili terug naar het tijdperk waarmee Het achtste leven (voor Brilka) eindigde. Ze vertelt over de turbulente jaren 90, toen de Sovjet-Unie uiteenspatte en Georgië zich probeerde los te maken uit de Russische invloedssfeer. Jaren waarin een burgeroorlog het land overspoelde, het centrale gezag ontbrak en criminele bendes terreur zaaiden. De modale Georgiër kreeg te maken met honger, stroompannes, een avondklok en moordpartijen op straat. De schrijfster maakte dat tijdperk als kind mee, tot ze in 1995 met haar moeder naar Duitsland vluchtte.

Hoe het is om jong te zijn in zo'n troosteloze tijd, vertelt Haratischwili in een lijvig epos over vier vriendinnen die samen opgroeien in Tbilisi. Dina, Nene, Ira en Keto zijn de 'kinderen van de jaren 90, die kindertijd en jeugd ­inruilden voor kalasjnikovs en heroïne'. De baldadige Dina heeft een grote drang naar vrijheid. Nene droomt van romantische liefdesavonturen, maar wor…Lees verder

Het verdriet van Georgië

BOEKENBAL

Ook in haar nieuwe roman grijpt de Duits-Georgische Nino Haratischwili terug naar de recente geschiedenis van haar geboorteland. 'Het schaarse licht' begint waar 'Het achtste leven (voor Brilka)' eindigde: in het Georgië van de jaren 90, door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, de perestrojka en de bloedige onafhankelijkheidsstrijd een meer dan turbulente periode.

'Het schaarse licht' is een vuistdik familie-epos over vier tienermeisjes in Tbilisi die eind jaren 80 vriendschap sluiten: de rebelse Dina, de intelligente Ira, de romantische Nene en de gevoelige Keto, de ik-verteller van de roman. Keto woont met haar familie in het Hofje, een door Haratischwili sterk geromantiseerde microkosmos, bevolkt door een leger van randpersonages die allemaal een uitgebreide biografische schets krijgen.

Het verhaal komt maar moeizaam op gang. Wanneer Dina met haar vrijgevochten moeder en zus in een souterrain in het Hofje komt wonen, heeft Keto er in één klap tw…Lees verder

Een vuistdikke (779 blz.) roman over de vriendschap tussen vier vrouwen en de recente Georgische geschiedenis. Dina, Ira, Nene en Keto raken eind jaren tachtig als meisjes bevriend in Georgië, dat net onafhankelijk is geworden. De eerste grote liefde, het oplaaiende geweld in de straten, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog – hun vriendschap trotseert alles, tot verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven. In Brussel in 2019, bij een fototentoonstelling van de overleden Dina, zien de andere drie vriendinnen elkaar terug. De foto’s laten hun geschiedenis zien, die tegelijk de geschiedenis is van hun land. In serieuze, talige stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep.Nino Haratischwili (Tbilisi, 1983) is o.a. auteur, toneelschrijver en theateregisseuse. Ze schreef een klein aantal boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de A…Lees verder

Over Nino Haratischwili

Nino Haratischwili (Georgisch: ნინო ხარატიშვილი) (Tbilisi, 1983) is een Georgisch-Duitse theaterregisseuse, toneel- en romanschrijfster, die sinds 2003 woont en werkt in Duitsland, nadat ze in de jaren 1990 daar al enkele jaren woonde. Haratischwili schrijft in zowel Duits als Georgisch.

Na Juja (2010) en Mein sanfter Zwilling (2011), bracht ze in 2014 met Das achte Leben (Für Brilka) haar derde roman uit, die onder meer in het Nederlands vertaald werd.

In 2010 won ze de Adelbert-von-Chamisso-Preis.

In het Nederlands vertaalde werken

  • Haratischwili, N. (2017). Het achtste leven (voor Brilka). (E. Schippers en J. Post, vert.) Amsterdam: Atlas Contact. (Originele Duitstalige uitgave gepubliceerd in 2014)
  • Haratischwili, N. (2019). De kat en de generaal. (E. Schippers en J. Post, vert.) Amersfoort: Meridiaan Uitgevers. (Originele Duitstalige uitgave …Lees verder op Wikipedia

Suggesties