Boek
Nederlands

Als mens mislukt : roman

Osamu Dazai (auteur), Luk Van Haute (vertaler)
In het Japan van de jaren dertig blikt een jongeman in zijn dagboeken terug op zijn ongelukkige liefdesleven, zijn vervreemding van de wereld om hem heen en zijn pogingen om een geslaagd leven te leiden.
Titel
Als mens mislukt : roman / Osamu Dazai ; vertaald en van een nawoord voorzien door Luk Van Haute
Auteur
Osamu Dazai
Vertaler
Luk Van Haute
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Ningen shikkaku
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2023
188 p.
ISBN
9789464521023 (paperback)

Besprekingen

Een dodelijk gekwetste ziel

De Japanse cultauteur Osamu Dazai voltooide Als mens mislukt in juni 1948, een paar weken voor hij uit het leven stapte. Een meesterlijke roman over het dilemma tussen individu en collectief.

Als er één auteur is met wie de Japanse cultschrijver Osamu Dazai (1909-1948) het vandaag grondig oneens zou zijn, dan Rutger Bregman. Stelt die laatste dat 'de meeste mensen deugen', dan is het tegendeel waar in het gitzwarte universum van Als mens mislukt . Of daar is hoofdpersonage en alter ego Yozo toch rotsvast van overtuigd.

Dazai schreef de roman in de maanden voor zijn zelfgekozen dood op 13 juni 1948. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de jaren 30 - een periode van militarisering en snel oprukkend autoritarisme - en bestaat uit drie 'notitieboekjes'. Ze worden ons gepresenteerd door een onbekende verteller, die ze na de Tweede Wereldoorlog heeft gekregen van de uitbaatster van een kleine bar waar de protagonist veel tijd doorbracht. De geschriften waren haar jaren eerder naamloos en zonder retouradres opgestuurd en bleven merkwaardig genoeg gespaard, ondanks de gruwelijke VS-bombardementen op Tokio in de laatste maanden van de oorlo…Lees verder

Sinaasappelkistjes en schoendozen vol puzzelstukjes

 

****

'Als mens mislukt', één van de grote klassiekers uit de naoorlogse Japanse literatuur, wordt algemeen beschouwd als het meesterwerk van Osamu Dazai, die in 1948 op 38-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, een maand na de publicatie van zijn laatste - en bekendste - roman. Sindsdien is rond de auteur een heuse cultus ontstaan: hoewel Dazai vooral de duistere kanten van de menselijke psyche verkende, blijft hij Japanners van alle generaties bekoren. Zijn begraafplaats is zelfs een populair bedevaartsoord geworden. Als uitblinker in het genre van de (deels autobiografische) ik-roman laat Dazai zijn vaak onbetrouwbare vertellers hun verhalen vertellen in de vorm van brieven en dagboeken.

Yozo Oba, het hoofdpersonage, is een virtuoos in de dubieuze kunst van de zelfvernietiging. In drie notitieboekjes vertelt de typische Dazai-antiheld over zijn jeugd in het woelige Japan van de jaren 30. Van jongs af voelt hij zich onherroepelijk ningen shikk…Lees verder

Een donkere moderne Japanse klassieker over eenzaamheid, liefde en identiteit. Japan, begin jaren dertig van de vorige eeuw. Yozo Oba blikt in zijn dagboeken terug op zijn ongelukkige liefdesleven en op de vervreemding die hij altijd heeft gevoeld van zijn familie, van zijn vrienden, van de samenleving. De aantekeningen die hij maakt laten zien wat er gebeurt als depressie en angst zich meester maken van een mens die vertwijfeld op zoek is naar een 'geslaagd leven’. In indringende, talige stijl en met gevoel voor ironie geschreven vanuit het ik-perspectief van het hoofdpersonage. Met een nawoord van de vertaler. Vooral geschikt voor literaire lezers. De jong gestorven Osamu Dazai (1909-1948) is een van de bekendste Japanse fictieschrijvers van de twintigste eeuw. ‘Als mens mislukt’ verscheen voor het eerst in 1948 en groeide mede door verschillende manga- en anime-adaptaties uit tot een internationale bestseller.

Over Osamu Dazai

In deze Japanse naam is Dazai de geslachtsnaam.

Osamu Dazai (Japans: 太宰治, Dazai Osamu) (Goshogawara, 19 juni 1909 - Tokio, 13 juni 1948) is een van de bekendste Japanse fictieschrijvers van de twintigste eeuw. Hij staat bekend om zijn ironie, zijn briljante fantasie en zijn zelfmoordpogingen.

Biografie

Vroege Leven

Osamu Dazai werd geboren als tiende van elf kinderen onder de naam Shuji Tsushima (津島修治, Tsushima Shuji). Hij was het achtste kind van een rijke grondbezitter en politicus in Kanagi, het huidige Goshogawara, dat overleefde. Zijn vader was vaak weg vanwege zijn politieke carrière en zijn moeder was chronisch ziek na elf kinderen op de wereld te hebben gebracht. Om die reden werd hij grootgebracht door de vele bedienden.

Shuji ging eerst naar een kostschool in Aomori en later naar een in Hirosaki. Als studen…Lees verder op Wikipedia