Boek
Nederlands

Luister

Sacha Bronwasser (auteur)
Luister van Sacha Bronwasser vertelt over de eenentwintigjarige M. die in 1989 halsoverkop uit Nederland vertrekt. Ze gaat in Parijs aan de slag als au pair. De stad, de taal, het werk; in alle opzichten is het een harde reset. Wat doet iemand die grip moet krijgen op het leven? Die schrijft. Pas een half mensenleven later komt M.’s verslag terecht bij Flo, de persoon die haar vlucht veroorzaakte.
Titel
Luister
Auteur
Sacha Bronwasser
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2023 | Andere uitgaven
254 p.
ISBN
9789026352065 (paperback)

Besprekingen

Te veel volgens het boekje

Sacha Bronwassers tweede roman Luister is een uitgekiend, maar iets te keurig verhaal over kunst en terreur.

Het cliché wil dat Nederlanders zuinig zijn. Als dat waar is, dan in ieder geval niet met lof voor Sacha Bronwasser (54). De schrijfster en kunsthistorica haalde in 2019 al menig eindejaarslijstje met haar debuutroman Niets is gelogen en voor haar tweede roman Luister regent het bij de noorderburen sterren. Dat hoeft niet te verbazen. Bronwasser schrijft spannende plotgedreven boeken vol beschouwingen over leven, literatuur en beeldende kunst. In Luister vertelt ze soepel leesbaar het verhaal van een Nederlandse au pair in Parijs , ondanks de vrij complexe structuur met flashbacks en perspectiefwisselingen.

Geruststellend abstract

Er wordt auteurs weleens aangeraden om te schrijven over wat ze kennen, en ook dat doet Bronwasser. Het hoofdpersonage van deze voormalige kunstcritica van De Volkskrant is Marie, een gesjeesde fotografiestudente die zich richt tot een ex-docente. Dat zorgt voor prikkelende gedachten over het ver…Lees verder

Kijken is iets anders dan zien

Sacha Bronwasser wekt Parijs tot leven in deze sterke roman over een au pair. Soepel en trefzeker voert ze de spanning op.

Paris. Nice working family seeking reliable, quiet au pair girl. O, de advertenties die beginnen met 'Paris', dat zijn de beste. Er is geen betere plek om al slenterend, verzonken in gedachten, te verdwalen, langs de Seine, door steegjes, zo nu en dan een glimp van de Eiffeltoren. De stad is een plek waar schrijvers hun personages graag naartoe sturen voor wat van dat alles. Sacha Bronwasser doet dat met Marie, een jonge student die na dramatische verwikkelingen met een docent een uitvlucht zoekt. Die advertentie komt als geroepen.

In 2019 debuteerde Bronwasser (1968) met Niets is gelogen, waarin haar achtergrond als kunstcriticus (ze schreef jaren over kunst voor de Volkskrant) doorschemerde. De roman ging niet alleen over het kunstwereldje, maar Bronwasser toonde met treffende details, overtuigende beeldspraak en geanimeerde beschrijvingen ook aan te beschikken over het observatievermogen van een geoefend kunstkijker: iemand die niet oppervlakkig kijkt, maar bewust registr…Lees verder