De waarheden van mijn moeder

Vigdis Hjorth (auteur), Angélique de Kroon (vertaler)
De waarheden van mijn moeder, de nieuwe roman van de veelgeprezen Noorse schrijver Vigdis Hjorth, is het verhaal van een vrouw die kiest voor zichzelf en die daarmee de band met haar ouders verbreekt. Wat is er nog van hun relatie over als ze elkaar na dertig jaar weer zien?
Johanna was een creatief kind, de lieveling van haar moeder. Toch kiest ze ervoor om het pad te volgen dat haar vader
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
De waarheden van mijn moeder
Auteur
Vigdis Hjorth
Vertaler
Angélique de Kroon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Er mor død
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, copyright 2023
333 p.
ISBN
9789026365348 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De gewaagde tochten van een verstoten dochter -Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod. De Noorse Vigdis Hjorth kreeg ruzie met haar moeder en zus nadat ze een roman inspireerde op haar familie. In haar nieuwe roman zoekt een vrouw naar verzoening.

De Noorse Vigdis Hjorth heeft tientallen romans geschreven, maar echt bekend werd ze met Zomerhuis uit 2016, haar enige roman die in het Nederlands is vertaald. Dat deels autobiografische boek leidde in Noorwegen tot een ware mediastorm. Haar familie nam het niet dat Hjorth hen zo herkenbaar en negatief had opgevoerd, al heeft de schrijfster zelf altijd volgehouden dat haar boek fictie is. Het ging zover dat de zus van de schrijfster, Helga, een eigen roman publiceerde als weerwoord.

In haar nieuwe roman, De waarheden van mijn moeder, gaat Hjorth op het ingeslagen pad verder. Ook dit keer verkent ze moeilijke familierelaties, naast het gegeven dat er binnen een familie meerdere versies van het gemeenschappelijke verleden bestaan.

Johanna is na een verblijf van dertig jaar in Amerika terug in Oslo om er een tentoonstelling van haar schilderijen te organiseren. Terug thuis na al die jaren vraagt ze zich af hoe het met haar moeder gaat, met wie ze gebrouilleerd is. Derti…Lees verder