Andere formaten:

Besprekingen

Dit boek van de Vlaamse auteur Walter Van den Broeck (1941) wordt als roman gepresenteerd, maar in feite is het een stukje geschiedschrijving over zijn geboortestad. In kort bestek beschrijft hij in een weemoedige em elegante stijl de twintigste-eeuwse ontwikkeling van de gemeente Olen, de industriële opkomst, de ontwikeling van de omringende infrastructuur en de veranderende cultuur binnen de stad zelf. Daarbij spitst hij zich steeds meer toe op de drie kinderen van de overleden uitbaatster van een café. De oudste zoon verhuist en trouwt, maar de ene dochter blijft vrijgezel en wordt schooljuffrouw, terwijl de andere het café blijft runnen en eveneens ongetrouwd blijft. Zo kruipt de schrijver steeds meer in de huid van de twee inmiddels gepensioneerde zusters en geeft hij via hun 'verzonnen' dialogen een beeld van hoe zij samen hun laatste dagen slijten. Een eenvoudige opzet, uitgewerkt tot een ontroerend portret van het hart van een kleine gemeenschap.

Over Walter van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941 – Turnhout, 5 februari 2024) was een Vlaams-Kempens roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwde hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de lat…Lees verder op Wikipedia