Besprekingen
Vertederende pocher
Wie maakt hem wat? Hij gebaart, hij rookt, hij ís: de 17-jarige Ewout in De hoogstapelaar. Onweerstaanbaar, geestig en tijdloos schrijft Wessel te Gussinklo over hem.
Kijk hem zitten, Ewout Meyster, achterover leunend in zijn stoel voor het raam, voeten op de vensterbank, sigaret in de hand, rokend met brede gebaren. Zie de kalme zekerheid, de rust.
Niets is er nog over van dat nerveuze kind uit De verborgen tuin, het boek waarmee schrijver Wessel te Gussinklo (1941) in 1986 een reeks begon. Weg is de behaagzieke 14-jarige uit De opdracht, het bekroonde vervolg uit 1995. Hier zit de nieuwe Ewout, 17 jaar, van het internaat getrapt, met de voeten omhoog. Wie maakt hem wat?
Dat is althans de indruk die Ewout wil wekken: iemand te zijn. Iemand om rekening mee te houden, een superieure persoonlijkheid, die zich niets laat voorschrijven door anderen. De hel, dat zijn de anderen. Met hun blikken die bepalen wie je bent, die een onveranderlijk object van je maken, terwijl je jezélf moet scheppen.
Ja, Ewout heeft het werk van Sartre goed genoeg doorgebladerd om te begrijpen dat ook hij in een zinloze wereld geworpen is. En da…Lees verder
Existentieel dolen en denken
Wie maakt hem wat? Hij gebaart, hij rookt, hij ís: de 17-jarige Ewout in De hoogstapelaar. Onweerstaanbaar, geestig en tijdloos schrijft Wessel te Gussinklo over hem.
Kijk hem zitten, Ewout Meyster, achterover leunend in zijn stoel voor het raam, voeten op de vensterbank, sigaret in de hand, rokend met brede gebaren. Zie de kalme zekerheid, de rust. Niets is er nog over van dat nerveuze kind uit De verborgen tuin, het boek waarmee schrijver Wessel te Gussinklo (1941) in 1986 een reeks begon. Weg is de behaagzieke 14-jarige uit De opdracht, het bekroonde vervolg uit 1995. Hier zit de níeuwe Ewout, 17 jaar, van het internaat getrapt, met de voeten omhoog. Wie maakt hem wat? Hij rookt, hij ís.
Dat is althans de indruk die Ewout wil wekken: iemand te zijn. Iemand om rekening mee te houden, een man die bewonderd wordt en gevreesd, een superieure persoonlijkheid, die zich niets laat voorschrijven door anderen. De hel, dat zijn de anderen. Met hun blikken die bepalen wie je bent, die een onveranderlijk object van je maken, terwijl je jezélf moet scheppen.
Ja, Ewout heeft het werk van Sartre goed genoeg doorgebladerd o…Lees verder
Labiel & hooggestemd
Wessel te Gussinklo schrijft vervolg op zijn puberteits-dystopie 'De opdracht'.
In 1995 kwam Wessel te Gussinklo met een roman die ik als een van de beste uit de naoorlogse Nederlandse literatuur beschouw: 'De opdracht', een jongensboek voor volwassenen. Hoofdpersoon is gymnasiast Ewout Meyster die in de jaren vijftig naar een zomerkamp op de Veluwe wordt gestuurd, waar hij zich uit alle macht probeert waar te maken en zijn leeftijdsgenoten te imponeren met overwicht, sociaal prestige, slimheid en macht, waarvan hij vermoedt dat je die nodig hebt om populair te worden. Maar het wordt een grandioze mislukking. In plaats van naar hem op te kijken kwellen de jongens en de kampleiding hem meer dan 500 pagina's lang.
Met 'De hoogstapelaar' schrijft Te Gussinklo nu het regelrechte vervolg op zijn puberteits-dystopie, Ewout is inmiddels zeventien jaar, het zomerkampfiasco ligt ruim achter hem maar hij is niet echt veranderd: nog altijd probeert hij met zijn woorden en ideeën zijn vrienden te imponeren.
Het is zeker niet het onderwerp, slimme, overb…Lees verder