bibbinnen

De bibliotheek heeft door de jaren heen een ruime collectie aan uitleenbare en niet uitleenbare materialen opgebouwd. Deze collectie bevat diverse items. We streven ernaar de collectie voortdurend actueel te houden.

Jeugd

Van badboekjes tot boeken voor adolescenten, met specifieke aandacht voor kinderen met dyslexie en moeilijke lezers. Tevens kun je een aantal games (uit wisselcollectie) uitproberen.

 

Volwassenen

Een schat aan romans en informatieve boeken voor volwassenen, met speciale aandacht voor wie het moeilijker heeft met lezen.

Het aanbod romans is groot en divers. Elk genre en elke leeftijdsgroep komt aan bod. Ook  de nieuwste informatieve boeken staan bij ons op het rek. Ontdek ook onze interessante afdeling Grootletterboeken, Luisterboeken en dwarsliggers. Die speciale collecties vind je trouwens zowel voor  de volwassenen als voor de jeugd.

De dagelijkse krant lezen of dat interessante tijdschrift ontlenen of gewoon even grasduinen in onze ruime collectie? Spring gerust eens binnen.

Voor wie liever digitaal leest, bieden we de e-reader aan, waarop de bibliotheek op vraag van de klant haar e-boeken  plaatst of je kan opteren in te tekenen op de e-cloudservice waarmee je e-boeken uit onze catalogus op je eigen tablet, e-reader, smartphone of computer kan plaatsen.

 

Spelotheek

In onze spelotheek kan iedereen terecht voor de meest uiteenlopende soorten speelgoed, van  educatief verantwoord speelgoed, spannend gezelschapsspel tot en met het trendy speelgoed waar jouw kind zo graag mee speelt.

 

Beeld en Geluid

Vroeger had de bibliotheek een grote collectie cd's klassiek en populair. Wegens verminderde uitleen werd die collectie in de loop van april en mei 2023 van de hand gedaan. Wat overblijft van de afdeling Beeld en Geluid is de jeugdcd-collectie en de dvd-en blu-ray-afdeling met een ruim aanbod aan commerciële en niet-commerciële films. Bepaalde items staan in het magazijn. Er is dus altijd meer dan wat je ziet. Een voortreffelijke gids om te weten waar wat staat is onze webcatalogus.

 

Op eenvoudig verzoek en indien de omstandigheden het toelaten, worden items uit het magazijn op het moment van aanvraag opgehaald door een lid van het personeel.

Raadpleeg  in ieder geval steeds de catalogus om een up-to-date beeld te krijgen  van de collectie, wat op het moment aanwezig is, dan wel uitgeleend.

 

Interbibliothecaire service

Voor items die niet in de collectie aanwezig zijn, kan je een aanvraag doen tot aankoop. Honorering van dit verzoek hangt af van het feit of de bibliotheek het item opportuun vindt om het in de collectie op te nemen, onder meer ook  naar relevantie voor meerdere gebruikers toe. Daarnaast kan je als gebruiker  beroep doen op onze interbibliothecaire service. Via deze service wordt het onbrekende item in een andere bibliotheek opgevraagd. De aanvraag gebeurt via een webformulier of aan de infodesk. De kostprijs bedraagt 3 euro.

 

Reservaties

Materialen die wel in de collectie aanwezig zijn maar status uitgeleend hebben, kan je reserveren in de catalogusmodule. Bij aanklikken van de button reserveren, word je dan onmiddellijk naar de 'Mijn Bibliotheek'-pagina doorverwezen waar je de reservatie verder kan afhandelen. Aan een reservering is een kost van 0,60 euro verbonden. Let wel, reserveren gebeurt binnen de eigen bibliotheek en materialen die als aanwezig staan in de catalogus kan je niet reserveren.

 

Digitale kranten in de bib

Gopress Kiosk

In de Gopress krantenkiosk kan je de voornaamste Belgische kranten van de dag zelf  en van de laatste 7 dagen lezen, inclusief beeldmateriaal.. De kiosk bevat hiernaast ook een aantal interessante tijdschriften. Om een krant of een tijdschrift  te lezen vanuit de kiosk:

  • Maak je gebruik van de knop Gopress op de publiekstablets
  • Verbind je je laptop, smartphone of tablet met het wifinetwerk en surf je naar https://local.belga.press/
  • Het gebruik is gratis

Gopress Archief of krantenarchief

De krant van vandaag en van de laatste zeven dagen die je in de Gopress-kiosk vindt, kan je niet van thuis uit raadplegen. Wel kan je thuis zoeken in het uitgebreid digitaal archief van deze databank via je inschrijving op 'Mijn bibliotheek'. Zo kan je  gratis alle kranten en sommige tijdschriften lezen tot op 2 dagen  terug van de vigerende datum.