doelgroepen

Naast haar reguliere collectie beschikt de bibliotheek over ondersteuningsmateriaal voor specifieke doelgroepen. Een greep uit ons rijke aanbod!

Voor leerkrachten en/of onthaalouders:

-Een aantal koffers en dergelijke, zoals het kabouterpad, de emotie-explorerende axenkoffer-en poppenkast, de boskoffer, de landschapskoffer, de genderverruimende regenboogkoffers, de troostende rouwkoffer, de recyclagekoffer, de budgetkoffer...

Dit zijn caddy's, koffers en poppenkasten met materiaal om te gebruiken in klas, in de opvang  en bij buitenschoolse activiteiten. Uitleen is gratis en normaal voor 1 week. Er geldt een waarborg van 25 euro die ter plaatse voor het uitlenen moet worden betaald.

-Grootformaat boeken, ook in het Frans om te gebruiken in het derde kleuter.

-Themabakken rond thema's als Kerst, Pasen, vakantie... De bakken bevatten een 15-tal boeken rond een bepaald thema waarmee gewerkt kan worden in klas of in de opvang. De bakken kunnen gereserveerd worden en voor 4 weken worden uitgeleend op pas van de leerkracht of opvangouder.

-De Kamishibai, een Japans mini-theater met een groot aantal uit te kiezen vertelplaten om verhaaltjes tot leven te brengen. Beide gratis en 4 weken uitleenbaar.

Leerkrachten basisonderwijs kunnen gratis een leerkrachtenkaart laten aanmaken. Op deze kaart kunnen meerdere materialen worden uitgeleend om efficiënt te kunnen inspelen op school- en klaspraktijk.

De kaart is bedoeld voor professionele doeleinden en niet voor de persoonlijke materialen van de leerkracht. Fictie volwassenen, reisgidsen en speelfilms komen op de eigen kaart van de leerkracht.

Materialen uitgeleend met een leerkrachtenkaart zijn boetevrij. Er worden wel maningen gestuurd.

Bij verlies geldt het gebruikersreglement van de bibliotheek.


De kaart wordt verstrekt aan leerkrachten basisonderwijs op vertoon van hun lerarenkaart. Stagiairs en leerkrachten in spe worden ingeschreven op vertoon van de studentenkaart. De geldigheid van de klaskaart moet elk schooljaar opnieuw worden bevestigd.

De kaart wordt aan de balie van de bibliotheek bewaard. Ze is niet bruikbaar tussen 1 juli en 1 augustus. Op het einde van het schooljaar worden alle materialen tegen ten laatste 8 juli ingediend.

Er kunnen maximaal 50 boeken op een leerkrachtenkaart worden ontleend voor een termijn van vier weken. Die termijn kan eenmaal worden verlengd.
Online verlengen is niet mogelijk, wel telefonisch of aan de balie.

Materialen die op een klaskaart staan kunnen worden gereserveerd door andere leners. Een gereserveerd materiaal wordt altijd gesignaleerd. Dit materiaal moet vervolgens binnen de week in de bibliotheek worden binnengebracht eventueel via de teruggeefschuif.

Bij het niet-naleven van de afspraken kan de leerkracht worden uitgesloten.

Op het einde van elk schooljaar wordt het project geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.

Voor jonge ouders:

-Boekstartpakket: wanneer je baby zes maanden oud is, ontvang je via het consultatiebureau Kind & Gezin een eerste pakket met daarin onder meer een groeimeter en een boekje. Het tweede pakket aan 15 maand deelt de bib uit, aan de hand van een kaartje vanuit het consultatiebureau, die je bij het ophalen overhandigt. Opgelet, enkel Izegemnaren kunnen hun pakket in de bib komen afhalen.

Voor oppassende meters en peters:

De bib leent een 5-tal leuke logeerkoffers uit, met daarin een aantal toffe boeken en dvd's om je verblijf bij opa en oma nog leuker te maken.

Voor slechtzienden:

Voor mensen met een visuele handicap heeft de bib daisyboeken, jeugd en volwassenen, alsook een speciale daisyspeler waarop de schijfjes kunnen worden afgespeeld. Ook hier geldt de gewone uitleentermijn van 4 weken.

Voor anderstaligen:

Sinds kort beschikt de bib over een taalrijk hoekje waarin instapboeken voor anderstaligen in diverse talen zijn ondergebracht. Handig om de beginselen van Nederlandse taal te leren en maatschappelijke aspecten te verkennen.

Voor genealogen:

In de bibliotheek is er een schaduwarchief van de Burgerlijke Stand. Het bevat de kopies van de registers van Izegem, Kachtem en Emelgem van de 17de eeuw tot dit jaar (-100 jr.). Het archief is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren, mits intekening in het logboek. Sinds kort kan je trouwens ook terecht op het digitaal archief Izegem.

Voor leeskringen:

De bibliotheek biedt momenteel  twee leeskringen logistieke steun: de Vl@s Leeskring en de leeskring Femma. Voor verdere info verwijzen we graag naar de link bij de betreffende organisaties.

Voor wie moeilijk zelf naar de bib kan:

Woon je in Izegem en ben je blijvend of tijdelijk aan huis gebonden, dan kan je beroep doen op De Boekendienst aan huis. Een eenvoudig telefoontje naar 051/301868 volstaat om in te tekenen op deze gratis service. Na contact komt een vrijwilliger en een vaste medewerker langs om te bespreken welke materialen je voorkeur wegdragen. Op basis van die voorkeur wordt dan een pakket samengesteld die de vrijwilliger vervolgens komt brengen en weer ophalen.

Om van deze service gebruik te maken word je verondersteld lid te zijn van de bibliotheek. De inschrijving bedraagt 5 euro.

Geïnteresseerd in dit aanbod of gewoon meer weten? Bel ons op 051/301868 of stuur ons een mailtje op bibliotheek@izegem.be