Livre Néerlandais

Ver-geet-mij-niet : over het verborgen leven van een Joods meisje

Bart Van Es (auteur), René Van Veen (traducteur)

Ver-geet-mij-niet : over het verborgen leven van een Joods meisje

Bart Van Es (auteur), René Van Veen (traducteur)
Oxford-hoogleraar Bart van Es verliet Nederland jaren geleden, maar één verhaal uit zijn kindertijd verliet hem nooit: het verwouders verborgen werd gehouden voor de nazi’s. Ze voedden het meisje op als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plots verbroken. Wat is Lientjes verhaal? En wat veroorzaakte die diepe breuk?
Als Van Es op een dag Lientjes poëziealbum in han
Sujet supplémentaire
4 sterren (Standaard der Letteren)
Titre
Ver-geet-mij-niet : over het verborgen leven van een Joods meisje
Autre titre
Vergeet mij niet : over het verborgen leven van een Joods meisje
Auteur
Bart Van Es
Traducteur
René Van Veen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The cut out girl
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
301 p. : ill.
ISBN
9789403118208 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Commentaires

Alleen op de wereld

Biografie. De prestigieuze Britse Costa Book Award gaat onverwachts naar het levensverhaal van een Nederlands Joods meisje. Een professor uit Oxford klopt met zijn bescheiden biografie de internationale hype Sally Rooney. De jury vindt Ver-geet-mij-niet 'de verborgen parel van 2018'. Terecht.

Er zijn al zoveel boeken over de oorlog en de Jodenvervolging. Dus waarom er nog een bij doen, vraagt Bart van Es zich halverwege Ver-geet-mij-niet af. 'Er zijn ook al zoveel liedjes over de liefde', repliceert Lien de Jong. Zij is het onderwerp van Van Es' boek. Zij was een Joods meisje uit Den Haag dat uit de handen van de nazi's en hun Nederlandse collaborateurs gered werd. Van Es is de kleinzoon van de reddende engelen. Samen reconstrueren ze het spannende, dramatische maar ook kleinmenselijke verhaal.

Bart van Es (46) woont sinds 1986 in Engeland. De literatuurprofessor en Shakespeare-kenner heeft Nederlandse roots. In 2014 besluit hij het academische pad even te verlaten en, voor alle sporen uitgewist zijn, research te doen naar Lientje. Zij is als achtjarige door zijn grootouders, links geëngageerde verzetslui in Dordrecht, in 1942 een tijdje in hun gezin opgevangen en gered van de gaskamers. Na de oorlog keerde ze terug bij de Van Essen - haar ouders waren vermo…Lire la suite