Livre
Néerlandais
Een spiegelmaker uit Mainz raakt in het midden van de 15e eeuw betrokken bij het drukken van de eerste boeken waarmee niet alleen het geloof, maar ook ketterijen verspreid kunnen worden.
Titre
De spiegelmaker
Auteur
Philipp Vandenberg
Traducteur
Harry Naus
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der Spiegelmacher
Édition
1
Éditeur
Uithoorn: Karakter, 2012
432 p. : ill.
ISBN
9789045202228 (paperback)

Commentaires

Philipp Vandenberg is het pseudoniem van Hans Hartel, een Duitse auteur die vrij laat begon te schrijven. Hij debuteerde met non-fictie werken over het oude Griekenland en Egypte, nog later verwerkte hij zijn kunsthistorische kennis in spannende romans. De spiegelmaker, verschenen in 1998, is in tegenstelling tot zijn ander werk niet gesitueerd in het oude Rome, Griekenland of Egypte maar volgt het lot van een ambachtsman die zwerft in Duitsland, Constantinopel en Venetië tijdens de Middeleeuwen. De auteur is op zijn best als hij het (over)leven van de gewone man en de intriges van de heersende klasse in de vijftiende eeuw beschrijft; de plot met een mix van historische feiten en fictie is minder evenwichtig. Het hoofdpersonage is soms naïef dan weer berekenend en de reactie van zijn dochter op de eerder goede bedoelingen van haar vader om haar uit te huwelijken is overtrokken.
Als de auteur in de proloog aangeeft hoe het zal eindigen met zijn hoofdpersonage is het duideli…Lire la suite
Spiegelmaker Michel Melzer heeft rond 1475 in Mainz veel succes met spiegels die het beeld iets verfraaien. Privé is hij minder gelukkig, zijn vrouw overlijdt jong en hun enige dochter Editha wordt na een ongeluk stom. Als ze na een brand eind 15e eeuw alles kwijtraken, besluit hij naar Constantinopel te gaan waar Editha een aanbidder heeft en hij zijn fortuin hoopt te maken. In Constantinopel blijkt de aanbidder een vrouw te hebben en polygaam te zijn, zodat Editha wegloopt. Melzer wordt rijk door de door de Chinezen ontdekte boekdrukkunst te gebruiken en vindt een nieuwe liefde in luitspeelster Simonetta. Maar hij weet niet dat zij een dubbele agenda heeft. Van de Duitse auteur van non-fictie en fictie (1941) verschenen veel bestsellers, vaak historische (misdaad)romans. In deze goed vertaalde roman ligt de nadruk op het kleurrijke historische verhaal, dat levendig en goed opgebouwd is en een heel goed tijdsbeeld geeft; als misdaadroman is het wat minder: niet zo spannend, wel heel …Lire la suite

À propos de Philipp Vandenberg

Philipp Vandenberg, de son vrai nom Hans Dietrich Hartel (né le 20 septembre 1941 à Breslau), est un essayiste allemand dans les domaines de l'ésotérisme et de l'archéologie, ainsi qu'un auteur de romans historiques et de romans policiers.

Biographie

Après la Seconde Guerre mondiale, Philipp Vandenberg passa une enfance malheureuse chez une nourrice et dans un orphelinat à Altötting. Il fréquenta le lycée du prince électeur Maximilian (Kurfürst-Maximilian-Gymnasium) à Burghausen. Il obtint son Abitur en 1963 et étudia ensuite l'histoire de l'art et la germanistique à l'université Louis-et-Maximilien de Munich. En 1965, il effectua un volontariat dans la presse. En 1968, il travailla comme rédacteur au journal munichois Abendzeitung. Il travailla de 1968 à 1974 pour le magazine Quick et de 1974 à 1976 …En lire plus sur Wikipedia