De terechtstelling

Val McDermid (auteur)
Na de moord op een aantal kinderen verdwijnt in de jaren zestig een schoolmeisje, wier lijk niet wordt gevonden maar voor wie toch iemand wordt veroordeeld.
Titre
De terechtstelling / Val McDermid
Auteur
Val McDermid
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A place of execution
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2000
444 p.
ISBN
90-245-3515-8

Plusieurs formats:

Commentaires


Op 11 december 1963 krijgt de politie van Buxton een telefoontje van een wanhopige moeder. Haar 13-jarige dochter, Alison Carter, is na schooltijd met de hond gaan wandelen en niet naar huis teruggekeerd. Bevreemdend, want Alison woont in Scardale, een bijna volledig geïsoleerd gehucht in Derbyshire in een dorpsgemeenschap waar iedereen verwant is met iedereen en waar iedereen uit de buitenwereld gewantrouwd wordt. Voor de jonge George Bennett is dit zijn eerste grote zaak. Hij is nog geen dertig en al inspecteur. Drie jaar rechtenstudie en het versnelde promotietraject van het korps van Derbyshire hebben daarvoor gezorgd. Alison is het derde kind in de regio dat tijdens het voorbije half jaar verdwenen is en sommigen -- vooral bij de pers -- denken aanvankelijk aan een onderling verband. Samen met brigadier Tommy Clough bijt George Bennett zich verbeten vast in de zaak. Hij beseft dat de afloop van deze ontvoeringszaak een beslissende invloed zal hebben op zijn loopbaan bij de p…Lire la suite
Een meisje verdwijnt. In het besloten gehucht waar ze woonde raakt iedereen betrokken bij die verdwijning. En vervolgens ook bij de zoektocht, en bij de veroordeling van de moordenaar, die de doodstraf krijgt. Jaren later wil de inspecteur die het onderzoek leidde een boek over de zaak tegenhouden. Om een bijzondere reden. Spannend verhaal met een interessante opzet: het boek, de zaak, en de terugblik. De zaak zelf is boeiend door het kijkje in de besloten dorpsgemeenschap, feodale verhoudingen en samen in opstand komen. De terugblik is stof voor discussie over de doodstraf. Geslaagde psychologische thriller. Normale druk.

À propos de Val McDermid

CC BY 3.0 - Image by TimDuncan

Val McDermid, née le 4 juin 1955 à Kirkcaldy, en Écosse, est une écrivaine écossaise, auteur principalement de romans policiers.

Biographie

À 17 ans, Val McDermid est la première étudiante d'une école publique écossaise à fréquenter le St Hilda's College à l'Université d'Oxford. Diplôme en poche, elle s'engage dans le journalisme pendant une quinzaine d'années à Glasgow et à Manchester. Engagée dans les mouvements de gauche et de contestation pendant l'ère Thatcher, elle amorce en 1984 l'écriture d'un roman policier qu'elle met trois ans à achever : le succès de Report for Murder détermine sa vocation littéraire.

Son œuvre, qui développe les thèses féministes et engagées de l'auteur, compte quatre séries policières aux héros récurrents distincts : Lindsay Gordon, une journaliste lesbienne apparue dans son tout premier rom…En lire plus sur Wikipedia