Fictie Jeugd krijgt andere plaatsindeling

Jeugd

Tussen nu en ongeveer een jaar krijgt de jeugdafdeling van de bib een kleine make-over. Neen, rekken worden niet verzet en de afdeling wordt niet heringericht. Wat er verandert is de manier van indeling. Peuterboeken en informatieve boeken blijven dezelfde indeling behouden, maar alles wat fictie is, vanaf de leeftijd van 6  tot 14 jaar krijgt een andere manier van indeling en plaatsing. We verlaten de gekende AVI-indeling en stappen over op een Nederlands systeem met M&E aanduiding, dat in bijna alle Vlaamse bibliotheken nu wordt toegepast en meer aansluit bij de praktijk op school.

De kleurcodes in bol worden vervangen door kleurcodes met streepje. Eerst aan de beurt zijn de boeken van 12-15 jaar die hun groene bol inruilen voor een lichtblauwe streep bovenaan het etiket en nu de leeftijd verzorgen van 12 tot 14 jaar. Van de bestaande blijft de groene bol bovenaan met een blauwe streep onderaan; wat nieuw binnenkomt krijgt nog enkel de blauwe streep onderaan als leeftijdsaanduiding. Ook verdwijnt met tijd de markante J op de rugzijde.

Eens dit afgewerkt, worden op gelijkaardige wijze de gele bollekes (9-11 jaar) aangepakt (rood streepje bovenaan het etiket op de rug) en de AVi-boekjes die nu boekjes eerste lezers worden en een geel streepje krijgen bovenaan het etiket, samen met een  M&E quotering, naargelang het leesniveau. De verandering wordt consequent doorgetrokken naar toneel, poëzie, luisterboeken...

Boeken voor adolescenten, young adults, waarvan de leeftijdsgroep begint aan 14 jaar krijgen een grijs streepje onderaan, bij wijze van onderscheid. Hun plaatsing blijft onveranderd in het rek tegen de muur van de volwassenafdeling.

Alles lijkt misschien op het eerste zicht een beetje verwarrend en het feit dat beide systemen een tijdlang naast elkaar zullen bestaan, zal deze indruk misschien nog wel versterken, maar we gaan ervan uit dat systeem beter zal werken dan het vorige. Bij vragen kan je natuurlijk altijd terecht bij onze mensen aan de balie, die steeds klaar staan om je te helpen bij vragen.